opc_loader

VANWEGE DRUKTE ZIJN WE TELEFONISCH VANAF 1 NOVEMBER WEER BEREIKBAAR TUSSEN 9:30 EN 10:30
EN HIERDOOR DUURT HET ENIGE DAGEN VOORDAT OP UW MAIL WORDT GEREAGEERD.

Op dit moment werken we de achterstallige mail weg. 
MAIL: info@kuijtkachelsenhaarden.nl 

UITSLUITEND OP AFSPRAAK GEOPEND.
Kleine artikelen / ophalen: di t/m vrijdag tussen 9:00 en 10:00

Kuijt Kachels verantwoord en duurzaam stoken

Hout stoken is heerlijk warm en gezellig natuurlijk. Maar u wilt graag ook zo zuinig mogelijk stoken; goed voor de portemonnee en goed voor het milieu. In dit artikel leggen we uit waar u op kunt letten.

 

 

Welk hout kunt u het beste gebruiken?

Dit is afhankelijk van de grootte van de kachel en of u een beginnende of ervaren stoker bent. Harde houtsoorten gaan langer mee en verbranden langzamer, maar zijn daarentegen ook moeilijker aan te krijgen. Denk hierbij aan eiken- en beukenhout. Voor een snelle en ‘makkelijke’ verbranding (meestal in een kleinere kachel) kunt u kiezen voor een zachtere houtsoort zoals elzenhout. Wilt u zeker weten dat u duurzaam hout gebruikt, let dan op de certificering van FSC & PEFC. Dit is duurzaam beheerd hout, waardoor er geen schade is aan de natuur. 

Gebruik alleen hout dat geschikt is voor de houtkachel, dus bijvoorbeeld geen laminaatvloer. Het stoken van papier en karton is zelfs verboden. Stook geen hout dat geïmpregneerd of geverfd is, hierbij komen chemische stoffen vrij. Stook tot slot alleen droog hout voor een optimale verbranding. 

 

Zorg voor goede ventilatie

Zorg voor voldoende luchttoevoer en laat het hout niet smeulen. Zet daarom de klep van de open haard helemaal open. Houd ook altijd de ventilatieroosters of een raam in huis open voor voldoende doorluchting. 

Laat ook minimaal één keer per jaar de schoorsteen vegen om schoorsteenbrand te voorkomen.
(voldoende zuurstof, voldoende trek, schoorsteenvegen)

 

Controleer of u goed stookt

Een goed vuurtje is geel en gelijkmatig. Er hoort dan ook maar weinig rook uit de schoorsteen te komen. Heeft u toch (donkere) oranje vlammen en veel rook? Zorg dan voor meer zuurstof door een raampje of het rooster verder open te zetten. 

 

De weersvoorspelling

Om overlast te voorkomen is het beter om niet te stoken wanneer het windstil of mistig is.
Lees meer over de weersverwachting en stoken op de stookwijzer.(https://www.atlasleefomgeving.nl/stookwijzer)
 

Wilt u meer weten? Volg dan de gratis cursus op https://www.verantwoordstoken.nl/