opc_loader

In de zomerperiode zijn onze openingstijden gewijzigd: 

Juli : open op donderdagen tm zaterdag (9:30 - 12:30 en 13:30 tot 16:30). 

Augustus: van 1 tm 21 augustus geopend op zaterdagen (10:-00 - 12:30 en 13:30 tot 16:00). 

Vanaf 22 augustus weer regulier geopend.  

Telefonisch bereikbaar tijdens de openingstijden.
Mail wordt gelezen tijdens de openingstijden.

Stooktips voor houtkachels

Hout stoken is heerlijk warm en gezellig natuurlijk. Maar u wilt graag ook zo zuinig mogelijk stoken; goed voor de portemonnee en goed voor het milieu. In dit artikel leggen we uit waar u op kunt letten.

 

Welk hout is het beste voor uw houtkachel?

Het beste hout voor houtkachels is droog hout. Wanneer hout nat is, komt er namelijk veel rook vrij en belemmert het de verbranding van het hout. Het stoken van papier en karton is verboden. Stook dus alleen droog hout voor een optimale verbranding zoals elzenhout. Dit is een zachte houtsoort die niet lang brandt en waarmee u uw houtkachel snel op temperatuur kunt brengen.

 

Of u nu vrijstaande of inbouw houtkachel heeft, gebruik alleen hout dat geschikt is voor houtkachels, dus bijvoorbeeld geen laminaatvloer of geïmpregneerd en geverfd hout waardoor chemische stoffen vrijkomen. 

Verder is het beste hout afhankelijk van de grootte van de kachel en of u een beginnende of ervaren stoker bent. Harde houtsoorten gaan langer mee en verbranden langzamer, maar zijn daarentegen ook moeilijker aan te krijgen. Denk hierbij aan eiken- en beukenhout. Voor een snelle en ‘makkelijke’ verbranding (meestal in een kleinere kachel) kunt u dus kiezen voor een zachtere houtsoort zoals elzenhout. 

 

Wilt u zeker weten dat u duurzaam hout gebruikt, let dan op de certificering van FSC & PEFC. Dit is duurzaam beheerd hout, waardoor er geen schade is aan de natuur. 

Zorg voor goede ventilatie

Zorg voor voldoende luchttoevoer en laat het hout niet smeulen. Zet daarom de klep van de open haard helemaal open. Houd ook altijd de ventilatieroosters of een raam in huis open voor voldoende doorluchting. 

Laat ook minimaal één keer per jaar de schoorsteen vegen om schoorsteenbrand te voorkomen.
(voldoende zuurstof, voldoende trek, schoorsteenvegen)

Controleer of u goed stookt

Een goed vuurtje is geel en gelijkmatig. Er hoort dan ook maar weinig rook uit de schoorsteen te komen. Heeft u toch (donkere) oranje vlammen en veel rook? Zorg dan voor meer zuurstof door een raampje of het rooster verder open te zetten. 

De weersvoorspelling

Om overlast te voorkomen is het beter om niet te stoken wanneer het windstil of mistig is.
Lees meer over de weersverwachting en stoken op de stookwijzer.
 

Wilt u meer weten? Volg dan de gratis stookcursus van Verantwoordstoken.nl